nlTender

nlTender » Handige informatie over aanbesteden » EMVI-tenders: de feiten op een rij

EMVI-tenders: de feiten op een rij

EMVI is de leidende aanbestedingsvorm waarmee wordt aanbesteed. Het staat voor ‘Economisch Meest Voordelige Inschrijving’. Een EMVI-tender wordt gewonnen door de indiener die de beste prijs-kwaliteitverhouding en meerwaarde aanbiedt. Op deze pagina lees je meer over het proces van inschrijven op een EMVI-aanbesteding.

Een nieuwe aanpak

Veel organisaties hadden hun tendertraject goed op orde. Bij elke nieuwe aanbesteding werd een vorige versie gebruikt en aangevuld. Dat ging een tijd lang prima, totdat de uitvraag veranderde en opdrachtgevers door de komst van EMVI veel kritischer werden over de toegevoegde waarde die partijen leveren. En juist deze toegevoegde waarde is tegenwoordig essentieel om de aanbesteder ervan te overtuigen dat hij de opdracht aan jou moet gunnen.

Toegevoegde waarde

In een EMVI-plan moet verteld worden wat jouw oplossing voor de aanbesteder is. Hoe ga je zijn opdracht precies uitvoeren? En wat is jouw visie op die opdracht? Het is ook de bedoeling dat je voldoet aan de gestelde gunningscriteria. Dit zijn thema’s die belangrijk zijn voor de aanbesteder en die verschillen per tender. Voldoe je niet aan de gunningscriteria, dan wordt je ook niet beoordeeld. Daarnaast is dus ook jouw toegevoegde waarde voor de opdrachtgever essentieel. Je meerwaarde kan iets heel praktisch zijn: een snellere levertijd, hogere kwaliteit van een product of extra service. Het is een slimmigheid waarmee je je onderscheidt van andere indieners en uiteindelijk voldoende kunt scoren om de opdracht in de wacht te slepen.

Beoordelingsmethode

De meest gebruikte beoordelingsmethode voor EMVI-tenders is een kwestie van getallen optellen en aftrekken. Elke punt die een inschrijver op kwaliteit scoort, wordt namelijk omgezet in een fictieve korting. Die wordt afgetrokken van de inschrijfsom. De partij die na deze berekening de laagste prijs biedt, wint.

lees meer informatie over EMVI-tenders op de website van PIANOo
bekijk onze diensten voor EMVI-tenders
ga naar de pagina over aanbesteden