nlTender

Bouwhuis & Smit maakt flinke stappen met een nieuwe tenderstrategie

Incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor Bouwhuis & Smit besloot actiever aan tenders mee te gaan doen. Net als veel collega’s had het te maken gekregen met veranderingen in de markt, en dus was er reden meer aandacht te geven aan de commercie. Een op Tenderned gepubliceerde aanbesteding van een Noord-Hollands nutsbedrijf was de eerste tender waar het bedrijf aan besloot mee te doen. En met de hulp van nlTender werd die eerste tender ook meteen een winnende tender!

nlTender » Portfolio » Bouwhuis & Smit maakt flinke stappen met een nieuwe tenderstrategie

Strategy to win

Omdat ‘tenderen’ voor Bouwhuis & Smit nieuw was, besloten ze nlTender in te schakelen. Samen namen we alle stappen nog eens door. Waren de gunningscriteria realistisch en kon Bouwhuis-Smit eraan beantwoorden? Was er nog wel tijd om in te schrijven? Waren de benodigde ‘resources’ (lees: de juiste mensen) beschikbaar? Was er genoeg informatie en ondersteunend materiaal of moest er nog veel geproduceerd worden? En toen die vragen positief beantwoord waren het inhoudelijke vervolg: wat wordt de ‘strategy to win’?

Pressure cookers

In slechts enkele weken tijd formuleerden we een zorgvuldig antwoord op de vragen van de aanbestedende dienst. Dat gebeurde tijdens een strategiesessie, waarin de essentie en waarden voor de aanbesteding vastgelegd werden; en in twee ‘pressure cookers’: kortdurende, intensieve werksessies waarin onze strateeg op detailniveau keek naar de uitvraag. Tussen de sessies door schreven de mensen van Bouwhuis-Smit hun verhaal, waarna onze tenderstrateeg/schrijver structureerde, aanvulde en redigeerde. Zo ontstond een scherpe aanbieding, inclusief waardevolle procesbeschrijvingen die Bouwhuis-Smit nog niet op de plank had liggen.

Van ontwerp naar presentatie

In de tussentijd dachten we ook mee over de visuele kant van de aanbieding. Onze ontwerpers vingen de processen in toegankelijke procesplaten en gaven vorm aan het document. Daarnaast legden zij de basis voor een powerpointpresentatie, wetende dat Bouwhuis-Smit ná selectie zeer snel een toelichting moest geven. Toen dat ook werkelijk gebeurde, bleef de stress daardoor beperkt tot de presentatie zelf.

Inmiddels heeft een tweede tender zich aangediend – en ook die bood mogelijkheden voor een nieuwe opdracht.