nlTender

VolkerWessels combinatie profiteert van een intensieve samenwerking

De gemeente Westland zocht een partij voor de ontwikkeling, bouw en 25 jaar lange exploitatie van twee locaties (het stadhuis en een werkkantoor). Ze schreef hiervoor een integrale aanbesteding uit op basis van een ‘Design, Build, Finance, Maintain & Operate’ (DBFMO) contract. Partijen konden via verschillende dialoogrondes hun plan ontwikkelen en toetsen waarna voor een partij gekozen zou worden. De opdracht werd gegund aan de ontwikkelcombinatie ‘De Groene Schakel’, een samenwerking tussen VolkerWessels ondernemingen Boele & van Eesteren, HOMIJ Technische Installaties en PCH Dienstengroep. nlTender werd al vroeg in het proces betrokken en bracht kennis en expertise in om bij te dragen aan de winnende inschrijving.

nlTender » Portfolio » VolkerWessels combinatie profiteert van een intensieve samenwerking

Duidelijke strategie

De gemeente Westland koos bewust voor een DBFMO-contract. Dit betekent dat in één aanbesteding ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en dienstverlening bij één partij wordt neergelegd. Op deze manier kan de gemeente haar kerntaak – het bedienen van de burger – goed uitvoeren terwijl de marktpartijen zorgen voor de realisatie en exploitatie. De duidelijke koers van de gemeente gaf interessante ingangen en vrijheid om eigenheid in strategie en communicatie te brengen. Antwoorden op vragen als ‘Wat kan ik voor de aanbesteder betekenen? Hoe sluit dat aan op zijn behoeften? Hoe realiseer ik zijn doelstellingen en waarom verschil ik daarmee van concurrenten? Wat is de klantreis die de bezoeker van het stadhuis maakt?’ werden met het team gezocht. Vanaf het begin hebben wij meegedacht met het uitgebreide team professionals en Architectenbureau Cepezed.

Intensieve afstemming

Vervolgens heeft nlTender deze antwoorden in een visiedocument en bidboek gegoten. Na iedere dialoogronde werden zaken verder aangescherpt, nieuwe renders geplaatst en teksten fijngeslepen. Het was een dynamisch traject waar iedere partner gebrand was om de eindstreep te halen. Onze toegevoegde waarde in dit proces lag in het houden van het overzicht tijdens het schrijfproces, het benadrukken van de strategische meerwaarde van het plan, het prettig leesbaar maken van veel technische teksten en intensieve afstemming met de vormgevers. Dit teamwork en een inhoud die stond als een huis, resulteerde in winst voor ‘De Groene Schakel’ en de vele aangehaakte lokale partners.