nlTender

nlTender » Blog » Wat doe ik als ik een tender verlies?

Wat doe ik als ik een tender verlies?

8 maart 2018

Inschrijven op een tender brengt altijd spanning met zich mee. Het is een enorme kosten- en tijdsinvestering en je weet niet helemaal zeker wat je ervoor terugkrijgt. Daardoor kan het voelen alsof je gokt, zelfs als je ervan overtuigd bent dat jouw inschrijving inhoudelijk en prijstechnisch de beste is. Niemand kan immers garanderen dat je de aanbesteding wint. Het enige dat je kunt doen, is beter worden van elk leermoment. Lees hier hoe je dat doet als je een tender hebt verloren.

Vallen en opstaan

Heb je nog niet eerder ingeschreven op een tender, dan merk je vast dat het indieningsproces af en toe een kwestie is van vallen en opstaan. Bedrijven met meer ervaring weten ook dat het de ene keer goed gaat, en dat ze de andere keer teleurgesteld kunnen worden. Dat is nou eenmaal de realiteit. Bij het verliezen van een tender is het daarom belangrijk en leerzaam om feedback op je inschrijving te krijgen. Daaruit kun je opmaken of je duurder was dan andere inschrijvers, of juist minder hoog scoorde op bepaalde gunningscriteria dan zij en waarom.

Leer van feedback

Het is gebruikelijk dat de opdrachtgever van de aanbesteding scores motiveert na het bekendmaken van de definitieve gunning. Per criterium wordt dan omschreven wat de beoordelaars er goed aan vonden of juist misten. Dit is waardevolle informatie waar je lessen uit kunt halen voor de volgende keer dat je op een tender inschrijft. Staat er bijvoorbeeld dat je toegevoegde waarde niet uit de tekst bleek, vragen niet uitgebreid genoeg beantwoord werden of dat voorgestelde levertijden te kort zijn, dan weet je wat je de volgende keer anders moet doen. Zo maak je de volgende keer met deze kennis een betere aanbieding. Heb je geen motivatie ontvangen? Je kunt altijd zelf contact opnemen met de opdrachtgever en vragen of hij in een meeting zijn keuzes aan je wilt uitleggen.