nlTender

nlTender » Blog » Het verschil tussen een tender en aanbesteding

Het verschil tussen een tender en aanbesteding

31 augustus 2017

Op de ene website lees je het woord ‘tender’, op de andere wordt geschreven over een ‘aanbesteding’. In sommige artikelen worden beide woorden zelfs door elkaar heen gebruikt. En als je ‘tender’ in Google Images typt, komen er afbeeldingen van sloepen tevoorschijn. In de war over wat nou precies wat is? Wij zetten de verschillen op een rij.

Aanbesteding vs. tender

Een aanbesteding is het proces dat een bedrijf of overheidsinstelling doorloopt om een partij te vinden dat een opdracht voor hem uit kan voeren. Geïnteresseerde bedrijven kunnen de aanbesteder een aanbod doen door in te schrijven op de aanbesteding. Zo’n aanbod bestaat uit een offerte en een plan. In het plan vertelt de inschrijver hoe hij de doelen van de aanbesteder gaat realiseren en wat zijn toegevoegde waarde daarbij is. ‘Tender’ is het Engelse woord voor ‘aanbesteding’ dat in onze Nederlandse vocabulaire is gekropen. Het is zelfs in een werkwoord veranderd, sommige mensen zeggen: “ik ga weer tenderen.” Feitelijk zijn een aanbesteding en een tender dus hetzelfde.

Waarom worden de woorden door elkaar gebruikt?

Veel synoniemen voor deze twee woorden bestaan er niet. Maar om een tekst goed leesbaar te maken, heb je wel synoniemen nodig. Daarom wordt er soms voor gekozen de termen te combineren. Om het verschil tussen een tender en aanbesteding duidelijk te maken, hebben we besloten dit artikel te schrijven.

Wat heeft een sloep hiermee te maken?

Wie ‘tender’ ooit heeft ingetypt op Google Images, weet dat er foto’s van boten vertoond worden. Het Nederlandse woord ‘tender’ wordt ook gebruikt voor een type boot dat vroeger gebruikt werd om passagiers met bagage naar een boot verderop in het water te brengen. Tegenwoordig wordt een ‘tender’ gebruikt als reddingssloep voor passagiersschepen die op zee varen. De afbeeldingen van deze schepen hebben waarschijnlijk het woord ‘tender’ in hun bestandsnaam staan. Als je dat woord dan in Google typt, denkt de zoekmachine dat beide woorden dezelfde betekenis hebben, en vertoont het de foto van de boot.